Bevooroordeeld onderzoek

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Wanneer je wilt weten wat de bevolking van een bepaald onderwerp vindt, dan voer je een opinieonderzoek uit. Of je laat dat doen.

Er zijn veel manieren om een opinieonderzoek uit te voeren. De uitkomsten van dergelijk onderzoek hangen af van de manier waarop het is opgezet en uitgevoerd.
Het is met de huidige technische middelen niet zo moeilijk en omslachtig meer om een dergelijk onderzoek te (laten) doen. Met die lagere drempel lijkt echter ook de kwaliteit van dergelijk onderzoek te dalen. Er is nogal wat slordig, slap en belachelijk onderzoek dat vooral voor de kick, voor de publiciteit wordt gedaan. Eén stapje verwijderd van propaganda voor de eigen voortreffelijkheid, het eigen gelijk of puur voor de sensatie.

Vandaag was op het nieuws en in de krant de uitslag van een onderzoek van de ANBO naar de opinies van ouderen over de stemcomputer.

Het onderzoeksrapport heb ik nergens kunnen vinden: niet op de website van de ANBO, ook niet op de site van het AD. Beide verwijzen in een soort cirkelredenering naar elkaar.
De gerapporteerde uitkomsten zijn opmerkelijk. Ouderen is naar hun opinie gevraagd over de betrouwbaarheid van de computer: 40% vindt de computer betrouwbaar, en maar liefst 21% vindt dat de computer het stemgeheim beter waarborgt. Aldus de ABO.

Uit allerlei onderzoek blijkt steeds dat stemcomputers onveilig zijn, en dat manipulatie van data in die computers vrij makkelijk mogelijk blijkt. Dus ANBO en AD hadden beter kunnen melden dat van de onderzochte ouderen 60% vindt de computer niet betrouwbaar is, en bijna 80% vindt dat het stemgeheim door de computer niet beter wordt gewaarborgd. Dat vond de rijksoverheid eind 2009 ook:

... dat een nieuwe introductie van elektronisch stemmen en/of elektronisch tellen pas aan de orde kan zijn als daarvoor eerst de overheid de eisen heeft geformuleerd en in de regelgeving heeft verankerd. Gezien de complicaties die dit met zich mee brengt, zal ik hiervoor geen initiatieven nemen. Zoals eerder aangegeven acht ik het wenselijk de internationale ontwikkelingen op dit terrein te volgen. Overigens gaan deze ontwikkelingen momenteel juist de andere kant op. Landen waar elektronische hulpmiddelen werden gebruikt keren daarvan terug of heroverwegen de plannen daaromtrent.

Hét argument dat alle nieuws-koppen bepaald is echter dat 60% van de ouderen het stempotlood niet meer van deze tijd zou vinden en ook zonde van het papier. En 75% wil de uitslag sneller beschikbaar. 

Mja, toch maar doen dan.

Het lijkt een goed voorbeeld van de vragen zo te stellen dat de antwoorden als vanzelf naar het eigen gelijk toe geplooid kunnen worden. Bevooroordeeld onderzoek vindt wel vaker plaats. 

Een mooi voorbeeld van hoe dat kan komt uit de Britse tv-serie Yes Minister. Een voorbeeld van 'goed gebruik' van opinieonderzoek.

Bernard Woolley (de junior ambtenaar) zoekt Sir Humphrey (de senior ambtenaar) op en vertelt hem dat Hacker (the Prime Minister) van plan is om zijn "Grand Design" publiek te maken: het beëindigen van Trident [Britain's nuclear weapon] en het herintroduceren van de Nationale dienstplicht. De PM denkt dat dit stemmenwinst zal opleveren omdat een peiling door de Partij laat zien dat 64% van de bevolking voor het herintroduceren van de dienstplicht is.

Sir Humphrey adviseert Bernard om een peiling te laten doen om daar mee aan te tonen dat de meerderheid van de bevolking tegen het herintroduceren van de dienstplcht is. Bernard vraagt zich af hoe hij dat voor elkaar moet krijgen, en Sir Humphrey legt dat uit:

Humphrey: You know what happens: nice young lady comes up to you. Obviously you want to create a good impression, you don't want to look a fool, do you? So she starts asking you some questions: " Mr. Woolley, are you worried about the number of young people without jobs?"
Bernard: Yes
Humphrey: "Are you worried about the rise in crime among teenagers?"
Bernard: Yes
Humphrey: "Do you think there is a lack of discipline in our Comprehensive schools?"
Bernard: Yes
Humphrey: "Do you think young people welcome some authority and leadership in their lives?"
Bernard: Yes
Humphrey: "Do you think they respond to a challenge?"
Bernard: Yes
Humphrey: "Would you be in favour of reintroducing National Service?"
Bernard: Oh...well, I suppose I might be.
Humphrey: "Yes or no?"
Bernard: Yes
Humphrey: Of course you would, Bernard. After all you told her you can't say no to that. So they don't mention the first five questions and they publish the last one.
Bernard: Is that really what they do?
Humphrey: Well, not the reputable ones no, but there aren't many of those. So alternatively the young lady can get the opposite result.
Bernard: How?
Humphrey: "Mr. Woolley, are you worried about the danger of war?"
Bernard: Yes
Humphrey: "Are you worried about the growth of armaments?"
Bernard: Yes
Humphrey: "Do you think there is a danger in giving young people guns and teaching them how to kill?"
Bernard: Yes
Humphrey: "Do you think it is wrong to force people to take up arms against their will?"
Bernard: Yes
Humphrey: "Would you oppose the reintroduction of National Service?"
Bernard: Yes
Humphrey: There you are, you see Bernard. The perfect balanced sample.

video, nieuwsbericht, cultuur, opdrachtgever

  • Hits: 3096