Skip to main content

Bonus alleen bij geestdodend werk verantwoord

| Paul Kleingeld | Blog
Daniel Pink

Belonen en straffen zijn management methoden die alleen werken bij routinewerk. Deze wortel-en-stok benadering is dan ook voor het meeste werk ongeschikt. Het werk waarvoor het wel geschikt is, dat laat zich tegenwoordig gemakkelijk uitvoeren in een derde-wereld land tegen lage lonen, of kan via software worden weg-geautomatiseerd. Werk waarbij enig eigen initiatief en zelf nadenken niet kan ontbreken stimuleer je op die manier niet.
Hoeveel creativiteit bij je werk komt kijken zal afhangen van het soort baan wat je hebt. Wat ik nog niet wist, is dat uit allerlei onderzoek blijkt dat de beste manier om dat soort werk te ontmoedigen het beloven van bonussen is. Een interessante video over dit onderwerp bleek meer nieuws te bevatten over het onderwerp bonussen.

 

 

Bonus-drang niet als opmaat naar casino-achtige bluf van groot-managers; nee, bonussen als blokkade van creatief werk. Een beloning van de soort als-je-dit-probleem-oplost dan krijg-je-een-beloning (bonus) werkt negatief.
Wat blijkt ook uit onderzoek: De beste aanpak is gebaseerd op intrinsieke motivatie. Je bent gemotiveerd om te werken aan zaken die ertoe doen, die je leuk vindt, omdat ze interssant zijn, omdat ze onderdeel zijn van iets belangrijks. Biedt dus werk aan dat die zaken biedt.