Hey pad

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

iPadIk heb iemand gekend die Pad genoemd werd, en bij wie die naam goed paste. De iPad ken ik nog alleen uit blogs, en het lijkt me stug dat ik er ooit eentje aanschaf. Toch is de lancering van de iPad een interessant fenomeen. Een hype, een innovatie, een kwestie, en dat allemaal tegelijk.

De naam zal wel nooit vertaald worden. De iPad wordt dan een eBlok; een elektronisch notitieblok. Te lelijk voor woorden.
De ophef en de eerste verkoopcijfers, maken duidelijk dat de iPad veel discussie oproept.

Techneuten zijn en masse heel kritisch; accessoire-liefhebbers en masse heel blij en opgetogen.

De produkt-bespreking in de New York Times werd in tweevoud geleverd: een positieve voor de laatste groep, en een negatieve voor de techneuten. De positieve conclusie luidde: ".. het is oneindig beter in het consumeren van van allerlei zaken - boeken, muziek, video, foto's, internet, e-mail enzovoort." ("...  it’s infinitely more convenient for consuming it — books, music, video, photos, Web, e-mail and so on.")

De iPad is geen betere versie van al bestaande apparaten: niet beter als de ordinaire desktop computer, het notebook of de 'slimme' mobiele telefoon. Als is het maar omdat een goed toetsenbord ontbreekt. Dus wordt dan voor anderen de vraag: waar halen mensen de tijd vandaan die ze gaan gebruiken om dit nieuwe apparaat te gebruiken? Bij het gelijk blijven van de hoeveelheid tijd zal een ander apparaat minder gebruikt moeten gaan worden: welk apparaat zal dat dan zijn? En als daar geen kandidaat voor is, dan gaat de hype al;s een nachtkaars uit.

De leukste bespreking was die waarin een totaal nieuwe gebruikersgroep werd gepresenteerd als de doorslaggevende succes-reden voor de iPad: 

De iPad is de eerste Kleuter-PC!!

"Het gaat niet om jou! Het gaat om driejarigen. Serieus. Apple had het de iKid moeten noemen, want de meest enthousiaste iPad gebruikers zullen net hun leuierperiode verlaten hebben. Die hebben geen behoefte aan een muis, een toetsenbord, configuratieschermen, en andere mogelijkheden voor gevordereden - zij willen allen de makkelijkste manier van gebruik: raak het scherm aan en zie hoe het reageert."

In deze video zie je hoe een peuter voor het eerst een iPad uitprobeert. Zonder training of scholing, of wat dan ook aan voorbereiding.

presentatie, antropologie, cultuur