Skip to main content

Open bron

| Paul Kleingeld | Blog

Professioneel versus Amateur (1)

Gewoon goed je werk willen doen lijkt iets van alle tijden. Ambachtelijkheid als streven naar het afleveren van goede kwaliteit gedijt waar er waarde wordt toegekend aan 'goed gemaakt werk'.
Altijd zijn er andere waardes die daarmee concureren: de kosten, de snelheid van werken, het niet-afhankelijk willen zijn van mensen en de kennis en kunde die hen eigen is.

Soms kunnen dan uitkomsten erg verrassend zijn.
Denk vijftien jaar terug: een software firma gaat de nieuwe mogelijkheden van computers uitbaten om een modern type encyclopedie uit te brengen: niet op papier, maar op CD-Rom. Microsoft, zo heet die firma, benadert eerst de grootste uitgever van papieren encyclopedieën, de Encyclopedia Brittanica. Microsoft wil de teksten uit de dikke banden publiceren op een dun glimmend cd-tje. De Encyclopedia Brittanica wijst dit verzoek af. “The Encyclopædia Britannica has no plans to be on a home computer. And since the market is so small, only 4 or 5 percent of households have computers, we would not want to hurt our traditional way of selling.” (Greenstein 2006)

Dus huurt Microsoft voor zijn nieuwe Encarta encyclopedie een groep professionele software schrijvers, en een nog grotere groep tekst-schrijvers. De eerste elektronische encyclopedie bevat veel innovaties, heeft geluids-fragmenten en veel foto's en afbeeldingen. Een elektronisch boekwerk dat veel sneller en makkelijker dan de omslachtige papieren encyclopedieën kan worden geactualiseerd. Voor een fractie van de kosten. Goedkoop voor de klant, maar toch nog winstgevend voor de uitgever. Na de opkomst van Internet kon met een abonnement de inhoud van Encarta via een website worden geraadpleegd.

De Encarta encyclopedie is dit jaar gestopt. De Encarta webpagina's zijn op 31 oktober verwijderd. De Encyclopedia Brittanica bestaat nog steeds. Sinds jaren niet alleen meer op papier, maar ook op dvd, en ook weer met een abonnement, ook op internet.
De oude professionals hebben dus 'gewonnen' van de nieuwe professionals?

Nee, de 'echte' winnaar is de bekende Wikipedia.
Geschreven door amateurs.